HOME >> HISTORIEN

DET VAR EN GANG

Arkitekten

 

Historien til Wood-Art begynner med en dreiebenk som kom til Norge som overskuddsmateriell etter 2. Verdenskrig, og havnet i hendene på Odd Jakob Volle. Gjennom studietiden hadde den anerkjente snekkeren og arkitekten livnært seg som tredreier, og hovedproduktet var drikkeseidler i bjørk.

 

Han laget også sine egne verktøy, og etterlot seg både høvler, treskjærejern og en høvelbenk av egen produksjon, i tillegg til fine treprodukter og tegninger.

 

Odd Volle skulle ellers bli mest kjent som arkitekt, og i en lang periode var det han som sto bak nesten alt som ble bygget i Verdensarvområdet Geiranger og Hellesylt.

 

Dessverre ble han brått syk og døde i forholdsvis ung alder, og dreiebenken ble satt i kjelleren inntil videre.

 

 

Barnebarnet

 

Eyvind Volle fikk aldri treffe sin farfar, men han fikk vokse opp i huset Odd Jakob hadde tegnet og bygd, høre historiene og studere panelveggene i stua hvor hver planke var nøye plukket ut for sin vakre trestruktur.

 

Ikke minst fikk han boltre seg fritt i en kjeller full av gammelt verktøy. Verktøy som – i hvert fall i hodet til en liten gutt - kunne brukes til å lage hva som helst. Slik utviklet forholdet mellom farfar og barnebarn seg, på tross av tiden, gjennom gamle høvler og huggjern.

 

Når Eyvind var 12 år gammel, hadde han samlet sammen delene til en gammel maskin, og var i gang med å prøve å sette den sammen igjen. Rett før 13-årsdagen startet farfars dreiebenk for første gang på flere tiår, og neste kapittel kunne begynne.

 

 

Tredreieren

 

10 år senere ble Wood-Art til i en garasje på Jæren. Etter mange år med produksjon av tradisjonelle tredreieprodukter ble porteføljen sakte utviklet. Eyvind ville ta håndverket i nye retninger, og sette sitt eget særpreg på tredreierfaget. Etter et år ble garasjen for liten, og et nedlagt fiskemottak ble tatt i bruk, og produksjonen begynte å skyte fart. Hobbyen var blitt fulltidsjobb, men tredreieren ville etter hvert hjem. Verkstedet ble flyttet til Sunnmøre, og i 2016 åpnet Wood-Art butikk på den historiske Devoldfabrikken i Langevåg.

 

 

Fra verkstedet sendes varer verden over, og produkter fra Wood-Art er nå å finne i nærmere 30 land.

 

 

Følg historien videre på Instagram

 

 

Copyright Wood-Art.no @ All Rights Reserved